Computer%2520Keyboard_edited_edited.jpg
Αναζήτηση
 • VF Admin

Απολυμαντικά χεριών: Η σωστή χρήση τους έναντι του κορωνοϊού.

Ενημερώθηκε: 20 Οκτ 2020


Ο κορονοϊός Covid-19 προκαλεί φόβο και η ζήτηση για τα απολυμαντικά χεριών είναι πολύ υψηλή. Ας εξετάσουμε όμως πως λειτουργεί και πως μας προστατεύει.


Γιατί είναι το αλκοόλ το κύριο συστατικό στα απολυμαντικά χεριών;


Το οινόπνευμα έχει την ιδιότητα να εξουδετερώνει αποτελεσματικά πολλά είδη παθογόνων μικροοργανισμών, συμπεριλαμβανομένων ιών και βακτηρίων. Αυτό επιτυγχάνεται με ένα φαινόμενο που λέγεται αποδιάταξη πρωτεϊνών. Η αποδιάταξη έχει ως συνέπεια να αδρανοποιούνται οι πρωτεΐνες των παθογόνων οργανισμών και αυτά να καταστρέφονται.


Η θερμότητα επίσης μπορεί να προκαλέσει αποδιάταξη μερικών πρωτεϊνών. Παραδείγματος χάριν, όταν βράζουμε ένα αυγό, το στερεοποιημένο ασπράδι είναι πρωτεΐνες που έχουν υποστεί αποδιάταξη!

Τα αλκοολούχα διαλύματα σκοτώνουν αποτελεσματικά πολλά βακτήρια και ιούς, όπως ο κορωνοϊός Covid-19. Αρκεί να είναι ποιοτικά και να φυλάσσονται και να χρησιμοποιούνται σωστά.

Σύμφωνα με τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC), τα αλκοολούχα απολυμαντικά χεριών περιέχουν αιθυλική αλκοόλη (ethyl alcohol) ή ισοπροπυλική αλκοόλη (isopropyl alcohol).


Τα αλκοολούχα διαλύματα χεριών σκοτώνουν όλα τα παθογόνα;


Υπάρχουν πολλά είδη ιών και βακτηρίων. Μερικά σκοτώνονται πιο εύκολα από το αλκοόλ και άλλα όχι. Π.χ. το βακτήριο e.coli που μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση, καταστρέφεται αποτελεσματικά με απολυμαντικά που περιέχουν αλκοόλ σε συγκέντρωση τουλάχιστον 70%,

άλλα βακτήρια, όμως, δεν εξουδετερώνονται τόσο εύκολα. Αυτό οφείλεται σε διαφορές στην δομή των βακτηρίων, ιδίως στην εξωτερική στοιβάδα τους.


Το αλκοόλ σκοτώνει αποτελεσματικά τους ιούς που διαθέτουν έλυτρο. Το έλυτρο είναι ένας εξωτερικός «φάκελος» από λιπίδια και πρωτεΐνες μέσα στον οποίο βρίσκεται το γενετικό υλικό του ιού με το πρωτεϊνικό περίβλημα που το περιβάλλει.


Ο κορωνοϊός Covid-19 ανήκει στους ιούς που διαθέτουν έλυτρο. Επομένως, εξουδετερώνεται αποτελεσματικά από τα αλκοολούχα αντισηπτικά χεριών.

Για να είναι όμως αποτελεσματικά τα απολυμαντικά πρέπει να περιέχουν συγκεντρώσεις αλκοόλ τουλάχιστον 70%, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες.


Θα ήταν πιο αποτελεσματικά τα απολυμαντικά χεριών αν περιείχαν 100% αλκοόλ;


Παραδόξως όχι. Και αυτό, για πολλούς λόγους.

 1. H αποδιάταξη πρωτεϊνών είναι ταχύτερη όταν αναμιγνύεται με το αλκοόλ μικρή ποσότητα νερού.

 2. Tο καθαρό οινόπνευμα εξατμίζεται πολύ γρήγορα. Αν λοιπόν το χρησιμοποιούσαμε ως αντισηπτικό χεριών, δεν θα προλάβαινε να σκοτώσει τα βακτήρια και τους ιούς στο δέρμα. Αυτό θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα τον χειμώνα, διότι η υγρασία στην ατμόσφαιρα είναι μειωμένη.

 3. Το καθαρό οινόπνευμα ξεραίνει το δέρμα και του προκαλεί ερεθισμό. Σε τέτοια περίπτωση, θα αποφεύγαμε τα απολυμαντικά χεριών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα απολυμαντικά χεριών περιέχουν μαλακτικές ουσίες  που ενυδατώνουν το δέρμα.


Έχουν τα απολυμαντικά χεριών ημερομηνία λήξεως;


Τα περισσότερα αλκοολούχα διαλύματα είναι αποτελεσματικά για περίπου 2 χρόνια, όταν φυλάσσονται με σωστό τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι θα τα διατηρείτε σε δροσερό χώρο, μακριά από τις πηγές θερμότητας.

Ωστόσο πρέπει να θυμάστε ότι το αλκοόλ είναι πτητικό, δηλαδή εξατμίζεται εύκολα. Επομένως, ακόμα κι όταν θα έχετε το μπουκαλάκι κλειστό, με το πέρασμα του χρόνου το αλκοόλ θα εξατμίζεται σταδιακά. Και τελικά θα χάσει το προϊόν την ικανότητα να καταπολεμά βακτήρια και ιούς.

Επομένως, φροντίστε να τηρείτε την ημερομηνία λήξεως που αναγράφεται στη συσκευασία - κάτι που ειδικά αυτή την εποχή, δεν θα είναι διόλου δύσκολο!


Τι πρέπει να προσέχουμε όταν χρησιμοποιούμε απολυμαντικά χεριών.


 • Να βάζετε αρκετή ποσότητα. Όταν αρχίσετε να τρίβετε τα χέρια σας με το αλκοολούχο διάλυμα 70 % πρέπει να καλυφθούν όλες οι επιφάνειές τους .

 • Να τρίβετε τα χέρια σας έως ότου στεγνώσουν. Συνήθως χρειάζονται περίπου 20 δευτερόλεπτα .

 • Μην ξεβγάλετε τα χέρια σας και μην τα στεγνώσετε πριν στεγνώσει μόνο του το αλκοολούχο διάλυμα 70 %. Κάτι τέτοιο παρεμποδίζει την αντισηπτική δράση του.

 • Μην σαπουνίζετε τα χέρια σας ΜΕΤΑ τη χρήση του απολυμαντικού. Αν τα χέρια σας είναι βρώμικα, πρέπει πρώτα να τα σαπουνίσετε και ύστερα να βάλετε απολυμαντικό.

 • Καλό θα ήταν να χρησιμοποιούμε τη συσκευή αντισηψίας ανέπαφα ώστε να αποφύγουμε την επαφή με κάποια μολυσμένη επιφάνεια.


Τι πρέπει να προσέχουμε στην αγορά αλκοολούχου διαλύματος 70 %;


Αυτό που πρέπει να προσέχουμε κατά την αγορά αλκοολούχου διαλύματος 70% είναι:

 1. Να είμαστε όσο γίνετε περισσότερο σίγουροι ότι το προϊόν που θα αγοράσουμε θα περιεχέι πραγματικά 70% αλκοόλ.

 2. Να προτιμούμε όχι απαραίτητα την χαμηλή τιμή αλλά την ποιότητα του προϊόντος γιατί σε αυτή την περίπτωση έχει πραγματικά σημασία αν το προϊόν είναι αποτελεσματικό.

Η VFsolutions είναι μια εταιρεία που μπορεί να σας εγγυηθεί την ποιότητα των προϊόντων αλλά και τη σωστή αποθήκευση τους, ώστε να παραμένουν αναλλοίωτα.

Η VFsolutions περιέχει στην γκάμα της δυο πολύ ποιοτικά αλκοολούχα διαλύματα 70 %, το Alcolsol και το Acolgel .

Επίσης υπάρχει η δυνατότητα αγοράς συσκευών αυτόματης διανομής αλλά και του σταθμού υγιεινής ώστε ψεκάζεται η δόση αλκοολούχου διαλύματος ή σαπουνιού ανέπαφα, ώστε να αποφύγουμε την επαφή με κάποια μολυσμένη επιφάνεια.

είδη καθαρισμού απορρυπαντικο πλυντηριου πιατων επαγγελματικα επαγγελματικα ειδη καθαρισμου απορρυπαντικα για ξυλινο πατωμα προμηθειες καταστηματων εστιασης αντισηπτικο χεριων απορρυπαντικο πλυντηριου πιατων Καμένα λίπη Καρβουνιλα Επαγγελματικα απορρυπαντικα καθαρισμου επαγγελματικα προιοντα καθαρισμου

Τρόποι επικοινωνίας

Follow Us

Κρήνης 3

Νέα Ερυθραία

Αττική
Τ.Κ.146 71

Ελλάδα

Βοήθεια 

Λύσεις

©2020 by VFsolutions. 

 • facebook
 • instagram
 • linkedin
 • youtube
 • Pinterest